Överallt runtomkring oss finns produkter som sägs
vara bra för både det ena och det andra. Bra för miljön, bra för hälsan, bra
för djuren. Listan kan göras hur lång som helst. Men hur ska vi egentligen
kunna sortera ut de varor som faktiskt är det som de sägs vara? Ett hjälpmedel
kan vara att hålla utkik efter de olika märkningar som finns. Om man inte
pratar mat kan exempel på detta vara Svanen-märkningen eller Bra Miljöval. När
det kommer till matvaror finns det dock en märkning som är överlägsen alla
andra.
KRAV-godkänd mat har granskats ur miljöperspektiv och även med stort
fokus på djurens välfärd. Med andra ord är all KRAV-märkt mat ekologiskt
odlad/producerad samt att djuren har behandlats bra, både under uppfödningen
och under slakten.
Bakgrundsfakta
KRAV är en förening som har funnits i Sverige sedan 1985, då den bildades i syftet att skapa en ”trovärdig märkning av ekologiska livsmedel”, som de beskriver på sin egen hemsida. När organisationen bildades fanns redan flera olika märkningar för ekologiska varor, men det fanns en stor efterfrågan på en enhetlig märkning som skulle göra det lättare för både företagen och konsumenterna. Då gick fyra organisationer tillsammans och skapade Kontrollföreningen för Alternativ Odling, alltså KRAV.
KRAV är en förening som har funnits i Sverige sedan 1985, då den bildades i syftet att skapa en ”trovärdig märkning av ekologiska livsmedel”, som de beskriver på sin egen hemsida. När organisationen bildades fanns redan flera olika märkningar för ekologiska varor, men det fanns en stor efterfrågan på en enhetlig märkning som skulle göra det lättare för både företagen och konsumenterna. Då gick fyra organisationer tillsammans och skapade Kontrollföreningen för Alternativ Odling, alltså KRAV.
Kriterier
För att ett livsmedel ska bli KRAV-godkänd måste odlingen av denna vara uppfylla ett visst antal kriterier, eller så kallade stadgar. Dessa går att hitta i sin helhet här.
För att ett livsmedel ska bli KRAV-godkänd måste odlingen av denna vara uppfylla ett visst antal kriterier, eller så kallade stadgar. Dessa går att hitta i sin helhet här.
I sin korthet handlar dessa stadgar om att alla delar av det som utgör
produktionskedjan ska:
- Bevara markens och
ekosystemets produktionsförmåga på lång sikt.
- Visa omsorg för och skydda den biologiska
samt genetiska mångfalden.
- Användningen av energi,
speciellt fossila bränslen, ska minimeras och även minska utsläppen av
föroreningar.
- Det ska användas minimalt med tillsatser i såväl produktionen och förädlingen.
- Djurens hälsa samt deras naturliga beteenden ska främjas och de ska ha ett värdigt liv och ett värdigt slut.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar