tisdag 15 januari 2013

Livsmedel att undvika i matlagningen?


Så vilka livsmedel ska vi egentligen undvika för att vara så ”vänliga” för miljön och klimatet som möjligt? Man skulle kunna skriva en topp fem-lista över ”miljöbovar” och sen minska sin köttkonsumtion eller sluta äta helfabrikat med mera, men saken är den att det oftast inte handlar om att välja bort, utan att välja bättre.

Så frågan är kanske inte om vi ska sluta äta kött eller sluta konsumera livsmedel som anses vara dåliga för miljön. Istället bör vi fokusera på att hitta det bästa alternativet. Du kanske inte behöver sluta äta din favoritmat utan kan istället justera dina inköp till mer miljövänliga alternativ av samma livsmedel.


 Byt ut --> Byt rätt


-          Kött: har generellt stor klimatpåverkan à byt till ekologiskt kött som är bättre för miljön.

-          Nötkött: Har den absolut största påverkan på miljön av de olika köttsorterna à Griskött mycket mindre utsläpp av växthusgaser.



-          Vissa fisksorter är utrotningshotade på grund av överfiske à köp eventuellt samma fisksort men som är fiskad på ett mindre hotat område eller köp annan likvärdig fisksort.





-          Frukt och grönt: största miljöpåverkan beror på transporten à Närodlat har mycket mindre utsläpp av växthusgaser, tänk även på att handla säsongsanpassat så minskar transporterna automatiskt.




-          Bananer, citrusfrukter och vindruvor: Besprutas mycket med växtskyddsmedel à Ekologiska alternativ finns ofta och bidrar inte till att gifter sprids och används vid odlingen.




Naturvårdsverket och svenska livsmedelsverket kan ni hitta mer information och tips. 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar