
Fisken och miljöföroreningar
En populär fisk vi svenska konsumenter ofta äter är lax. Då den är utrotningshotad är till största delen av den lax vi äter odlad. Det positiva med odlad fisk är att det inte finns någon risk för att laxen ska innehålla några giftiga ämnen. Vilket den annars kan ha ifall man till exempel skulle fiska från Östersjön, Vänern eller Vättern då det finns höga halter av miljöföroreningar där som till exempel kvicksilver och dioxiner. På grund av dessa miljöföroreningar är även fiskar som Abborre, gädda samt gös och torsk väldigt sällan fiskade ur dessa sjöar och hav. Även det faktum att fiskarna får i sig miljöföroreningar genom att äta de mindre fiskarna motiverar ännu mer om varför odlad fisk många gånger är bättre. Den lax som säljs i vanliga affärer är oftast fiskad ur Atlanten eller Stilla havet som inte har höga halter av miljöföroreningar.
Vi tänkte avsluta
det här inlägget med några konkreta råd på vad du som konsument ska tänka på
när du handlar fisk;
-
Undvik djuphavslevande fiskar, då dessa växer
och förökar sig markant mycket långsammare än övriga fiskarter. Djuphavslevande
fiskar är extremt känsliga för
överfiske!
-
Variera inköpet av fisk för att minska trycket
på enbart en art, både roligare och bättre för miljön.
-
Se till att köpa rätt storlek på fisken, då det är viktigt att fisken hunnit
fortplanta sig åtminstone en gång. Välj den största för att vara säker!
-
Fråga efter fisk och skaldjur som fångats med trålar
och burar, för att se till att inte massa småfisk och oönskad fångst har
dragits med i fisket och förorsakat onödigt fiske.
-
Då man beräknar att 30 % av den totala globala fångsten av fisk vara illegal är det
mycket viktigt att vi som konsumenter efterfrågar vart fisken kommer ifrån.
Enligt lag ska fisken gå att spåras upp.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar