torsdag 22 november 2012

Undvika halv- och helfabrikat - Bra för miljön?


Hämtpizza eller hemmagjord tacosbuffé till fredagsmyset den här veckan? Vad funderar du på?

Varje val vi gör i det vardagliga livet spelar roll. Hur stor roll kanske ni undrar? På vilket sätt? Om du nu står i matbutiken och väljer mellan den färdiglagade goda lasagnen eller mamma Scans köttbullar. Det du kanske inte då tänker på i denna stund är att du kan köpa färsk köttfärs och göra egna köttbullar? Eller göra egen hemmagjord lasagne?

Tidsbrist, lathet eller bara okunskap eller ovilja hindrar oss ofta från att välja det bästa alternativet för miljön. Att laga egen mat oftast är svårare eller kräver mer tid, gör att man ger efter och väljer det enklare alternativet. Vi kallar ofta detta alternativ som färdigmat, i många fall är det hel- och halvfabrikat man talar om. Skillnaden mellan de båda är enkelt sett att man själv måste tillaga halvfabrikat till en viss del, medan helfabrikat kan ätas direkt av konsumenten utan någon form av tillagning.

Anledningen till att vi tar upp just detta är att de val vi gör mellan råvaror och hel- och halvfabrikat påverkar klimatet och miljön mer än vad man kanske tror. Låt oss se på ett exempel. Om man tar en färdiglagad kycklingpaj som exempel så kan man se hur onödig energiåtgång påverkas av hur många gånger den tillagas. I fabriken går produkten igenom ett visst antal processer varav varje sådan ger en onödig energiåtgång. Om man istället köper råvarorna; kycklingfiléer, mjöl, ägg, grädde eller liknande, kan man bättre bestämma exakt vad man har i pajen samt hur mycket energi som går åt vid tillagningen.

Energiförbrukningen är väldigt viktig att se över i sin kamp för en bättre miljö. Större konsumtion av energi skapar större utsläpp av koldioxid och tär på våra naturresurser. Energianvändningen ökar varje år runtom i världen, och varje energimål i olika sammanhang handlar ofta om att minska användandet av energi. I länder där energitillgången täcks upp av ändliga energikällor så som olja eller kärnkraft, är det ännu desto viktigare att minska energiförbrukningen. Just därför är det viktigt att ha förståelse för att halv och helfabrikat är stora faktorer i frågan om energiåtgång.

Däremot är många av dagens halvfabrikat trots allt nödvändiga varor i vår kost. Pasta, ketchup, ost, filmjölk, korv och kaffe är alla exempel på hel- och halvfabrikat som kan vara svåra att ersätta eller ta bort ur vårt konsumtionsmönster. För att inte tala om alla mängder glass och godis som konsumeras i en ofantlig mängd.

Men i största möjliga mån kan man ändå försöka tänka på att tillaga maten från naturliga råvaror, då det faktiskt gör stor skillnad.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar