När
man tänker på klimatet och utsläpp av växthusgaser, liksom miljöförstörelse och
klimatförändringar kanske man direkt tänker på vissa saker som oftast
uppmärksammas mest i vårt samhälle: Bilar! Flyg! Gifter i naturen! Bensin!
Dessa saker är givetvis viktiga orsaker till att miljödebatterna äger rum idag.
Lösningen är ofta: Förnyelsebar energi! Åk mindre bil! Sopsortera! Ofta, men
inte alltid, brukar folk generellt då inte tänka på vad mitt inlägg här ska
handla om, nämligen valet av livsmedel och närmare bestämt problemen med den
höga köttkonsumtionen vi har i dagens samhälle.


Det är nämligen så att hela den kedja som utgörs av livsmedel står för 20-25 % av det totala utsläppet av växthusgaser i vårt land Sverige. Chockerande fakta för några kanske, men det är faktiskt så att nära en fjärdedel av utsläppet kommer från maten vi äter.
En
genomsnittlig svensk äter i dagsläget ungefär 50-55 kg kött per år, en siffra
som för tjugo år sedan var 40 % lägre. Samtidigt visar livsmedelsverkets
undersökningar att ett kg nötkött kan bidra med så mycket som 40 kg utsläpp av
växthusgaser. För att sätta detta i perspektiv kan jag också nämna att en bil
drar ungefär en och en halv liter bensin per mil, vilket ger ett utsläpp av
drygt två kg koldioxid. Att äta ett kg kött, vilket man gör under en normal
vecka, släpper alltså ut lika mycket växthusgaser som en bilresa på ungefär 15-20
mil. Slutsatsen? Vårt köttkonsumerande är i minsta grad lika stor bidragande
orsak till koldioxid- och växthusgasutsläpp som det som vi generellt
klassificerar som mest påverkande på klimatet.
Skillnader mellan olika kött
Viktigt att tänka på att även om man inte vill bli vegetarian kan man göra saker för att minska sitt koldioxidavtryck eftersom vissa typer av kött är bättre än andra. Exempelvis är kyckling och gris oftast mycket bättre alternativ till skillnad från ”vanligt nötkött”. Kyckling, som generellt står för cirka två kg växthusgaser per kg kött, kan däremot när det gäller ekologisk uppfödning vara ett lite sämre alternativ då det krävs mer foder till kycklingarna som föds upp på det viset. Däremot om man är ute efter att minska att gifter sprids i naturen bör man satsa på ekologiskt kött, där utfodringen av djuren inte har besprutats så mycket.
Viktigt att tänka på att även om man inte vill bli vegetarian kan man göra saker för att minska sitt koldioxidavtryck eftersom vissa typer av kött är bättre än andra. Exempelvis är kyckling och gris oftast mycket bättre alternativ till skillnad från ”vanligt nötkött”. Kyckling, som generellt står för cirka två kg växthusgaser per kg kött, kan däremot när det gäller ekologisk uppfödning vara ett lite sämre alternativ då det krävs mer foder till kycklingarna som föds upp på det viset. Däremot om man är ute efter att minska att gifter sprids i naturen bör man satsa på ekologiskt kött, där utfodringen av djuren inte har besprutats så mycket.
Köttbaserad kost vs. Vegetarisk kost
En väldigt intressant beräkning har gjorts av jordbruksverket, där man har jämfört en ”vanlig” kosthållning hos den svenska befolkningen med en vegetarisk kosthållning. Resultaten är väldigt intressanta på så vis att utsläppen av växthusgaser faktiskt skulle minska med cirka 10 % om den svenska befolkningen skulle sluta äta kött och istället äta vegetariskt. Läs gärna hela rapporten eller delar av den (se 5.2 och 5.3 för de delar som jag tagit upp).
En väldigt intressant beräkning har gjorts av jordbruksverket, där man har jämfört en ”vanlig” kosthållning hos den svenska befolkningen med en vegetarisk kosthållning. Resultaten är väldigt intressanta på så vis att utsläppen av växthusgaser faktiskt skulle minska med cirka 10 % om den svenska befolkningen skulle sluta äta kött och istället äta vegetariskt. Läs gärna hela rapporten eller delar av den (se 5.2 och 5.3 för de delar som jag tagit upp).

Mycket fakta här, men jag känner ändå att det behövs för att man ska kunna bilda sig en uppfattning om hur olika val vi gör påverkar världen runt omkring oss.
Detta
inlägg hade jag tänkt skulle fungera som en introduktion till vad mitt nästa
inlägg ska handla om, nämligen fördelarna med en vegetarisk kosthållning. Jag
hoppas att ni nu ska kunna förstå lite mer av fördelarna med vegetarisk kost,
utan att enbart tänka på de etiska/moraliska värdena som ofta brukar
representera framsidan av vegetarism.
För
intresserade läsare kan jag tipsa om några länkar som är väldigt intressanta
och som handlar om just det jag tog upp lite av här i mitt inlägg samt djupare
analyser och jämförelser. En stor del av det jag skrivit här har jag använt
Livsmedelsverket som underlag, men även naturskyddsföreningen har haft nyttig
information som jag tagit till mig av.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar