onsdag 28 november 2012

Köttkonsumtion och dess klimatpåverkan


När man tänker på klimatet och utsläpp av växthusgaser, liksom miljöförstörelse och klimatförändringar kanske man direkt tänker på vissa saker som oftast uppmärksammas mest i vårt samhälle: Bilar! Flyg! Gifter i naturen! Bensin! Dessa saker är givetvis viktiga orsaker till att miljödebatterna äger rum idag. Lösningen är ofta: Förnyelsebar energi! Åk mindre bil! Sopsortera! Ofta, men inte alltid, brukar folk generellt då inte tänka på vad mitt inlägg här ska handla om, nämligen valet av livsmedel och närmare bestämt problemen med den höga köttkonsumtionen vi har i dagens samhälle.
Lite grundfakta
Det är nämligen så att hela den kedja som utgörs av livsmedel står för 20-25 % av det totala utsläppet av växthusgaser i vårt land Sverige. Chockerande fakta för några kanske, men det är faktiskt så att nära en fjärdedel av utsläppet kommer från maten vi äter.


En genomsnittlig svensk äter i dagsläget ungefär 50-55 kg kött per år, en siffra som för tjugo år sedan var 40 % lägre. Samtidigt visar livsmedelsverkets undersökningar att ett kg nötkött kan bidra med så mycket som 40 kg utsläpp av växthusgaser. För att sätta detta i perspektiv kan jag också nämna att en bil drar ungefär en och en halv liter bensin per mil, vilket ger ett utsläpp av drygt två kg koldioxid. Att äta ett kg kött, vilket man gör under en normal vecka, släpper alltså ut lika mycket växthusgaser som en bilresa på ungefär 15-20 mil. Slutsatsen? Vårt köttkonsumerande är i minsta grad lika stor bidragande orsak till koldioxid- och växthusgasutsläpp som det som vi generellt klassificerar som mest påverkande på klimatet.

Skillnader mellan olika kött
Viktigt att tänka på att även om man inte vill bli vegetarian kan man göra saker för att minska sitt koldioxidavtryck eftersom vissa typer av kött är bättre än andra. Exempelvis är kyckling och gris oftast mycket bättre alternativ till skillnad från ”vanligt nötkött”. Kyckling, som generellt står för cirka två kg växthusgaser per kg kött, kan däremot när det gäller ekologisk uppfödning vara ett lite sämre alternativ då det krävs mer foder till kycklingarna som föds upp på det viset. Däremot om man är ute efter att minska att gifter sprids i naturen bör man satsa på ekologiskt kött, där utfodringen av djuren inte har besprutats så mycket.  

Köttbaserad kost vs. Vegetarisk kost
En väldigt intressant beräkning har gjorts av jordbruksverket, där man har jämfört en ”vanlig” kosthållning hos den svenska befolkningen med en vegetarisk kosthållning. Resultaten är väldigt intressanta på så vis att utsläppen av växthusgaser faktiskt skulle minska med cirka 10 % om den svenska befolkningen skulle sluta äta kött och istället äta vegetariskt. Läs gärna hela rapporten eller delar av den (se 5.2 och 5.3 för de delar som jag tagit upp).

Vegetarisk kost del av lösningen
Mycket fakta här, men jag känner ändå att det behövs för att man ska kunna bilda sig en uppfattning om hur olika val vi gör påverkar världen runt omkring oss.

Detta inlägg hade jag tänkt skulle fungera som en introduktion till vad mitt nästa inlägg ska handla om, nämligen fördelarna med en vegetarisk kosthållning. Jag hoppas att ni nu ska kunna förstå lite mer av fördelarna med vegetarisk kost, utan att enbart tänka på de etiska/moraliska värdena som ofta brukar representera framsidan av vegetarism.

För intresserade läsare kan jag tipsa om några länkar som är väldigt intressanta och som handlar om just det jag tog upp lite av här i mitt inlägg samt djupare analyser och jämförelser. En stor del av det jag skrivit här har jag använt Livsmedelsverket som underlag, men även naturskyddsföreningen har haft nyttig information som jag tagit till mig av.

Här är länkarna för vidare läsning, den ena från slv.se och den andra från naturskyddsföreningen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar