Som alltid finns det många olika aspekter som påverkar huruvida något är bra eller inte, och så är det även här. Även om köttproduktionen släpper ut mycket växthusgaser kan den även förstöra naturen på andra sätt då naturområden tvingas exploateras till fördel för betesmarker och djuruppfödningen. Regnskogar kanske skövlas, liksom transporten av köttet också är stora problem.
I
sig självt är vegetarisk mat mer miljövänligt än en köttbaserad kost, men
självklart beror allt på vilka varor man ersätter köttet med. Importerade
frukter så som bananer m.m. har ofta en stor användning av giftbesprutning som
innebär risker för både miljön och arbetarna. Ett uppenbart problem med
importerad frukt och grönsaker är ju också givetvis transporterna, som i
oturliga fall kan förstöra det positiva med en köttfri kost. Om man på så vis
byter ut svenskt kött mot importerade exotiska frukter blir ju det inte något
bättre alls, utan kan ur olika miljö- och fairtrade-perspektiv faktiskt bli
sämre!
Farligt med för stora förändringar
Rent generellt finns det många fördelar med att vara vegetarian ur en miljösynpunkt, men däremot kan problem uppstå om hela världen skulle sluta äta kött. En sådan stor förändring, oavsett hur långsamt den sker skulle betyda enorma problem för vårt samhälle idag då miljontals företag är beroende av köttindustrin. Tillgången på världens frukt- och grönsaksproduktion samt för bönor och linser med mera, skulle då inte heller kunna hålla jämna steg med det behov som skulle uppstå. Små förändringar är givetvis bra för utvecklingen, men ett samhälle där ingen äter kött är för tillfället endast en naiv dröm, även om det skulle vara en enormt bra grund för en hållbar utveckling.
Rent generellt finns det många fördelar med att vara vegetarian ur en miljösynpunkt, men däremot kan problem uppstå om hela världen skulle sluta äta kött. En sådan stor förändring, oavsett hur långsamt den sker skulle betyda enorma problem för vårt samhälle idag då miljontals företag är beroende av köttindustrin. Tillgången på världens frukt- och grönsaksproduktion samt för bönor och linser med mera, skulle då inte heller kunna hålla jämna steg med det behov som skulle uppstå. Små förändringar är givetvis bra för utvecklingen, men ett samhälle där ingen äter kött är för tillfället endast en naiv dröm, även om det skulle vara en enormt bra grund för en hållbar utveckling.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar