fredag 15 februari 2013

Överkonsumtionen i vår vardag

Under en vanlig vecka som går kanske man inte alltid tänker på vad man har konsumerat, eller om man för den delen är en del av folket som faktiskt överkonsumerar. Men hur ofta händer det inte att man köper en Kaffe på take-away när man är ute på stan, eller att man lunchar ute med sina vänner någon gång under veckan? Alla dessa små vanor man har av att konsumera dessa till synes onödiga saker, ger i längden större konsekvenser än man tror.
Man säger ofta att man förtjänar att få unna sig någonting extra, att just den varan kunde man inte låta bli. Det är inte svårt att hitta på ursäkter för det man vill ha, men vart går gränsen för hur mycket vårt ha-begär ska få bestämma över vad som faktiskt i slutändan är bäst för oss alla? En intressant studie gjordes av en person som heter Ann-Christin Gramming, hon var trött på att ständigt shoppa och bli av med massa pengar på saker som ändå bara ligger och skräpar. Hon bestämde sig för att ha ett år utan att konsumera någonting utöver det allra viktigaste för att överleva. Under tiden bloggade hon och uppdaterade hur det gick, och fallet blev mycket uppmärksammat av media, detta var en kvinna som lyckades göra någonting man trodde var omöjligt.
Ann-Christin Gramming kanske inte är en person som alla skulle kunna klara av att leva efter, det kan jag medge själv, men hennes bok (som för övrigt heter ”Köp inte den här boken!”) ger mycket inspiration och insikt i både världen men framför allt börjar man tänka på hur ens egna konsumtionsvanor ser ut och hur man kan påverka dem genom små enkla knep. För det är ingen annan än du själv som kan avgöra hur mycket du vill bidra till världens överkonsumtion. Men ditt val påverkar inte bara dig, utan den påverkar hela världen.  För varför ska man konsumera mer än vad man kan förbruka? Varför ska man köpa mat för att sedan slänga så mycket av den?
Varje år slänger en svensk konsument ungefär 100 kilo mat, varav 56 kilo av denna mat är fullt ätbar. Detta av den anledning att man helt enkelt har inhandlat för mycket mat, som sedan gör att man inte hinner förbruka den innan den blivit för gammal. Samtidigt slänger vi maten så fort den passerat bäst före datumet, för att vara säkra på att maten inte blivit gammal. Detta gör inte bara så att en massa mat slängs i onödan, det gör även så att konsumenter blir av med mer pengar. Man beräknar att den slängda maten man konsumerat motsvarar ungefär 5300 kronor, alltså vad som skulle kunna vara en hel månads matinköp. Med små enkla knep går det att förändra denna statistik, och det är endast vi konsumenter som kan vara med och påverka detta. Här kommer några tips på hur man kan gå tillväga.
Mat som passerat bäst före datumVänta med att slänga maten innan du försäkrat dig om att den faktiskt inte är ätbar, bäst före datumen brukar alltid kunna dras ut med i alla fall ett par dagar. Lita på ditt luktsinne, känn efter om maten luktar som den ska eller om den blivit för gammal.
Så här gör du med matresterna
Matrester är absolut inget man behöver slänga! En halv lök, en nästan slut ost och några tomater kan du faktiskt göra någonting nytt utav. En enkel klassiskt rätt man kan göra med rester i kylskåpet är pizza. Där passar det mesta som man har i kylskåpet, det är enkelt att slänga ihop – och garanterat gott!
Med dessa tips finns det inget att förlora för de gynnar inte bara dig som konsument, utan de gynnar även det allra viktigaste vi har; vår planet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar