tisdag 12 mars 2013

Dags att avsluta!


Med det här inlägget skulle vi nu vilja avsluta vårt projekt och sammanfatta vad vi har skrivit om under de här månaderna. Vi har lärt oss en otroligt massa intressanta saker som har hjälpt oss i vår vardagliga kamp mot klimatförändringarna och vi hoppas att vi även har nått ut till fler människor och väglett er. 

I den här sammanfattningen har vi tagit upp några av de viktigaste sakerna att tänka på i samband med er matlagning och konsumtion. 

Undvika halv- och helfabrikat - Bra för miljön?

En övervägande del av den maten vi äter idag är halv- eller helfabrikat. Genom att minska på denna del av sin konsumtion kan man effektivt minska sin negativa miljöpåverkan eftersom färdiglagad mat ofta har en onödigt stor energianvändning på grund av den långa processen från råvara till matbutiken. Laga mer mat från grunden och se över energin du använder vid tillagningen.

Mat året runt

Genom att äta efter säsong gynnar man både miljön och plånboken, då varan blir billigare när den är i säsong då utbudet är större. Är man osäker på vad som är i säsong så delar bland annat ICA ut broschyrer som i detalj går in på vilka råvaror som är i säsong. Annars är det överlag mycket rotfrukter under den kalla tiden av året, och mer grönsaker och bär och frukter under den varmare tiden.

Vilken fisk ska man egentligen äta?

Abborre, gädda, samt gös och torsk är sällan utfiskade. Fiskar man ska undvika är Lax, men man odlar fisken vilket gör det svårt för den att kunna utrotas helt. Viktigaste är dock att äta varierat med fisk för att minska belastningen på en fiskart. Se även till att köpa rätt storlek på fisken, alltså att den är så stor som möjligt då det innebär att fisken i alla fall hunnit fortplanta sig en gång.

Köttkonsumtion och dess klimatpåverkan

20-25 % av utsläppen av växthusgaser i Sverige kommer från livsmedelskedjan och en av de största bidragande orsakerna bakom detta är konsumtionen av kött. Det är också skillnad mellan olika typer av kött i avseende på hur mycket växthusgaser de släpper ut, tänk på att kyckling och gris ofta är ett bättre alternativ till nötkött. En vegetarisk kosthållning är generellt bättre för miljön, men även om man fortfarande vill äta kött kan man vara extra noga med vilken mängd man konsumerar.

Vegetarisk kost - inte bara bra för djuren

Av flera olika skäl att vara vegetarian brukar de etiska vara de som ofta nämns, men faktum är att vegetarism också är väldigt bra för miljön. Om hela Sveriges befolkning skulle bli vegetarianer skulle utsläppen av växthusgaserna minska med 10 %. Vegetariska alternativ finns allt oftare på menyn på restauranger och liknande, och de senaste årens kamp för en köttfri måndag har haft stor påverkan på många håll i världen.

Negativa delar med vegetarisk kost

Om man tar bort kött ur sin kost måste man ju ersätta det med något annat och det problemet som kan uppstå är om man istället ökar sin konsumtion av frukt med mera som har besprutats och på andra sätt skadat naturen och miljön eller transporterats långt. Det gäller här att tänka efter så att man ersätter köttet med miljömässigt hållbara och bra alternativ.

Krav-märkning av livsmedel

En av de bästa märkningarna som vi har på svenska livsmedel är KRAV, som granskar livsmedlet ur både miljö- och etiskt perspektiv. All KRAV-märkt mat är ekologisk och för köttindustrin innebär det att djuren också har behandlats bra. Det finns tydliga stadgar som en vara måste uppfylla för att få bli KRAV-märkt och många av dessa tar hänsyn till ekosystem, utsläpp av växthusgaser, energianvändning samt djurens hälsa.

Varför äta ekologiskt?

Att odla med organiska gödselmedel gör att man sparar mer energi än när man använder sig utav konstgödsel. Man skadar heller inte det djurliv som befinner sig i jorden, och man får därmed en mer levande jord med fler näringsämnen. Det är fem varor som är allra viktigast att köpa ekologiskt och dessa är kaffe, potatis, mejeriprodukter, bananer och vindruvor samt kött. Anledningen till detta är bland annat man vid icke ekologisk odling av både kaffe, bananer, vindruvor samt potatis (framför allt King Edward), besprutar dessa så pass mycket att det skadar både arbetare och liv i naturen. Och varför man inte ska äta icke ekologiska kött och mejeriprodukter är framför allt för att gynna djurens levnadsvillkor.

Vilken är den bästa kolhydratkällan på tallriken?

En stor del av vår tallrik fylls av potatis, ris eller pasta. I Sverige äter vi generellt väldigt mycket potatis, som också är det bästa alternativet av dessa så länge det är svensk potatis. Skillnaden mellan de här tre livsmedlena i utsläpp under produktion/odling är ganska liten, och därför spelar transporterna stor roll. Tänk på att välja närproducerade alternativ samt att de är ekologiska för att göra miljön en så stor tjänst som möjligt.

Överkonsumtionen i vår vardag

Den svenske konsumenten slänger varje år ungefär 56 kilo mat som är fullt ätbar. Energi som gått åt och resurser som har använts för att framställa varor som bara slängs är inte gynnsamt för miljön. Och inte heller för plånboken, då man beräknar att den slängda maten man konsumerat motsvarar ungefär 5300 kronor. Man ska inte vara för snabb med att slänga mat som passerat bäst före datumet, då datumen brukar kunna dras ut med i alla fall ett par dagar. Man kan använda sitt luktsinne och avgöra på så vis om maten är gammal eller inte. Och med matresterna som blivit över går det att göra någonting nytt utav. En klassiker är hemmagjord pizza, då de flesta resterna man har i kylskåpet går att göra någonting nytt utav.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar